RECEPT

Välkommen till receptsidan!

Den kommer efterhand att fyllas på med recept som, enligt
mitt sätt att se det, kryddar livet utan att kroppen blir ledsen.

Carobrutor

För 16 st rutor behöver du följande ingredienser:

  • 5 dl solrosfröer
  • 0,5 tsk havssalt eller bergssalt
  • 9 st medjodadlar
  • 1,5 dl kokosolja
  • 1,5 dl carobpulver

Börja med att mixa fröerna tillsammans med saltet. Tillsätt sedan urkärnade dadlar och mixa till en smet.
Platta ut smeten (mellan två bakplåtspapper) till en tjocklek på ca 2cm. Lägg i frysen en stund så att du får en sval yta.
Smält varsamt kokosoljan och blanda därefter i carobpulvret. Ta ut plattan från frysen och häll över carobblandningen som nu stelnar lätt av den svala ytan. Skär plattan i 16 bitar.
Provsmaka!

Carobpulver kan köpas på Bodystore.com

Värmande Kycklingsoppa

För 4 portioner behöver du följande ingredienser:

  • 450 gram Reko kycklinglårfilé
  • 2 ekologiska gula lökar, skalade och hackade (jag gillar lite större bitar)
  • 2 klyftor av ekologisk vitlök, hackad
  • 2st gröna paprikor, i bitar 
  • 1-3st chilifrukter, hackade (prova dig fram till rätt hetta för dig, lite i taget)
  • 390 gram ekologiska krossade tomater
  • 2.5 liter ekologisk kycklingbuljong
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 1,5 tsk ekologiskt paprikapulver
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 3,5 dl morötter i slantar
  • 3,5 dl vitkål i skurna bitar
  • 4,5 dl broccoli i bitar (använd hela, även stammen)
  • 1 stor avokado i tärningar
  • Supersalt och peppar för avsmakning
  • Ghee att steka i

Salta och peppra båda sidor av kycklinglårfiléerna.
Använd en stor gryta, ca 8 liter. Stek kycklinglårfiléerna, båda sidorna, på medelvärme i ghee, ca 2 min på varje sida. Lägg filéerna till sidan.
Använd samma gryta och stek hackad lök och vitlök tills de är mjuka.
Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar.
Lägg tillbaka de stekta kycklinglårfiléerna i grytan och tillsätt grön paprika, krossade tomater, kycklingbuljong, alla kryddor och en tesked supersalt.
Tillsätt hackad chili efter smak.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter tills kycklinglårfiléerna är genomklara.
Smaka av styrkan och tillsätt ev. mer chili.
Tillsätt den skurna vitkålen och morotsslantarna. Fortsätt att sjuda för att mjuka upp vitkålen och morötterna.
Tillsätt till sist broccolin och smaka av med salt och peppar.
Servera varm med en rejäl mängd tärnad avokado på toppen.

Saffransbollar

För 20 st bollar behöver du följande ingredienser:

  • 100 g kokosolja
  • 20 g kokossmör
  • 3 dl havregryn eller nakenhavre som mixas till ett grövre mjöl
  • 1 krm supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk närodlad honung
  • Kokosmjöl att rulla i

Börja med att mixa havre till ett grövre mjöl.
Smält varsamt kokosolja och kokossmör i en kastrull.
Blanda sedan allt, utom kokosmjöl, i en mixer.
Ställ svalt tills massan går att rulla.
Rulla ca 20 bollar, gärna i olika storlekar som bjuder in till en kommentar. Då kan du svara; Javisst, de är unika och hemgjorda 😊
Rulla runt dem i kokosmjöl.

Saffransmunsbitar med russin

För 20st mumsbitar behöver du följande ingredienser:

  • 300 g äpplebitar (ca 3 äpplen, beroende på storlek)
  • 3 msk vatten
  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • 1 g saffran
  • 20st russin

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja sedan med att skala och dela äpplena i mindre bitar (2×2 cm).
Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vattnet och värm försiktigt under lock tills äpplena blivit lite mjuka.
Mixa äpplena. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom russin, och mixa samman till en smet.
Låt vila under 10 minuter.
Klicka ut 20st på en plåt och stick in ett russin i mitten.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Låt svalna så att degen sätter sig.

Fikonbars

För 12 st rutor behöver du följande ingredienser:

  • 7st soltorkade fikon
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl gojibär
  • 1,5 krm supersalt
  • 2,5 msk kanel
  • 1,5 dl kokossmör
  • Kakao att pudra rutorna med

Börja med att dela fikonen i vardera 4 bitar och blötlägg dem i kokosmjölken i 20 – 30 minuter beroende på hur torra fikonen är. Mixa sedan i mixer och tillsätt därefter övriga ingredienser förutom kokossmöret. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla ut en 1 cm tjock fyrkant. Ställ i frysen i 20 minuter. Ta ut ur frysen och bred på kokossmöret (om kokossmöret är hårt – blanda först med lite kokosolja så att du får en bredbar konsistens). Avsluta med att pudra på kakao. Skär upp i 12 bitar.

Ärtpuré

Du behöver följande ingredienser:

  • 3 dl frysta gröna ärtor (upptinade)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tärning Umami buljong (Kung Markatta)
  • Vatten efter behov
  • 0,25 tsk supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • Peppar

Lägg alla ingredienserna, utom vatten, i din mixer och mixa till en slät röra. Häll på lite vatten i taget till önskad konsistens.
Enkelt och gott!

Varukorg