RECEPT

Välkommen till receptsidan!

Den kommer efterhand att fyllas på med recept som, enligt
mitt sätt att se det, kryddar livet utan att kroppen blir ledsen.

Granola

Granola, 1 sats

Blanda och låt svälla (rör om då och då)

  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljpulver – kan uteslutas
  • 1,5 msk chiafrö
  • 4 msk linfrö
  • 1 msk kanel
  • 3 msk kardemumma
  • 2 krm supersalt

Blanda:

  • 150 gram nakenhavre
  • 50 gram riven kokos
  • 200 gram havregryn eller hälften bovetegryn
  • ca 15 gram färsk ingefära hackad i småbitar

Blanda och blanda samman med havreblandningen:

  • 4 msk flytande kokosolja
  • 2 msk närodlad honung

Blanda den bruna gröten med allt det andra. Tryck till och fördela sedan i jämna bitar.

Lägg i en braspanna med bakplåtspapper och torka i 80 grader i minst 4h (jag gör detta över natten).

Blanda i:

  • Ca 70 g blandade torkade bär (goji, hallon, berberis, jordgubbar, havtorn, tranbär – typ vad du har hemma)
  • 100 g torkade kokosskivor
  • 100 g pumpafröer
  • 100 g solrosfröer
  • 150 g blandade och grovhackade nötter

(Nötter och fröer ska helst vara blötlagda och torkade.)

Förvara i en tjusig burk 😃

Granolabars

Smält försiktigt 1 dl jordnötssmör tillsammans med 1 msk kokosolja (extra virgin).
Blanda i så mycket granola som det går, smeten ska bara vara lite klibbig.
Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Frys en stund. Skär upp i bitar.

Perfekta mellis-bars!

Pepparkaksbollar

Du behöver följande ingredienser:

  • Ca 100 g dadlar
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 2 tsk vatten

Mixa dadlar och häll sedan i resten av ringredienserna och mixa till degen är väl blandad. Rulla till bollar. Klart. Kan inte bli enklare.

Smör-ringar, tre olika smaksättningar

Du behöver följande ingredienser:

  • 1 stort paket stora vita bönor (480gram)
  • 90 g mandelmjöl
  • 90 g dadlar
  • 1 krm supersalt (lika delar havssalt, bergssalt, örtsalt)
  • Smaksättning 1 tsk vaniljpulver eller 1 tsk kardemumma eller 0,5 krm saffran

Mixa först dadlar till en smet och tillsätt sedan bönorna och till sist mandelmjöl och smaksättning och mixa allt till en slät smet. Om du vill använda olika smaksättningar kan du vänta med att tillsätta smaksättningar tills allt är mixat. Dela då upp smeten och tillsätt smaksättning till vardera del. Ta upp smeten och rulla ut till långa korvar, ca 1cm tjocklek. Skär dessa ca 8cm långa som du sedan sätter ihop till ringar. Placera på plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn 170 grader under 30 minuter. Då blir de lite mjuka i mitten. Vill du i stället ha dem som skorpor sänker du värmen till 150 grader efter 30 minuter och bakar under ytterligare 20 minuter. Låt svalna, gärna på galler.

Jennys dubbla kolakaka

Bottenlager:

  • 2,5dl havregryn
  • 0,75 dl mandelsmör
  • 1 msk närodlad honung
  • 0,75 dl kranvatten
  • 2 nypor supersalt

Mixa allt till en deg och platta ut/tryck till degen i en form klädd med bakplåtspapper. Formen jag använde är 20x12cm.
Ställ in i frysen.

Topplager:

  • 1 dl mandelsmör
  • 1 msk närodlad honung
  • 1 dl kollagen (pulver)
  • 1 msk vatten
  • 2 msk kokosolja (extra virgin)
  • 0,5 dl kokossmör
  • En nypa supersalt

Mixa alla ingredienser. Ta ut formen från frysen och häll denna blandning över bottenlagret.
Strö över kakaonibs (ca 2 msk) och tryck ner dem något i smeten.
Ställ in i frysen ca 10 minuter. Ta ut kakan. Lösgör från formen och skär upp i bitar. Förvara i frys eller kyl (klarar sig flera dagar i kyl).
Servera med kokosgrädde blandat med kanel och strössla hackade salta jordnötter över.

Ärtpuré

Du behöver följande ingredienser:

  • 3 dl frysta gröna ärtor (upptinade)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tärning Umami buljong (Kung Markatta)
  • Vatten efter behov
  • 0,25 tsk supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • Peppar

Lägg alla ingredienserna, utom vatten, i din mixer och mixa till en slät röra. Häll på lite vatten i taget till önskad konsistens.
Enkelt och gott!

Fikonbars

För 12 st rutor behöver du följande ingredienser:

  • 7st soltorkade fikon
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl gojibär
  • 1,5 krm supersalt
  • 2,5 msk kanel
  • 1,5 dl kokossmör
  • Kakao att pudra rutorna med

Börja med att dela fikonen i vardera 4 bitar och blötlägg dem i kokosmjölken i 20 – 30 minuter beroende på hur torra fikonen är. Mixa sedan i mixer och tillsätt därefter övriga ingredienser förutom kokossmöret. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla ut en 1 cm tjock fyrkant. Ställ i frysen i 20 minuter. Ta ut ur frysen och bred på kokossmöret (om kokossmöret är hårt – blanda först med lite kokosolja så att du får en bredbar konsistens). Avsluta med att pudra på kakao. Skär upp i 12 bitar.

Saffransmunsbitar med russin

För 20st mumsbitar behöver du följande ingredienser:

  • 300 g äpplebitar (ca 3 äpplen, beroende på storlek)
  • 3 msk vatten
  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • 1 g saffran
  • 20st russin

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja sedan med att skala och dela äpplena i mindre bitar (2×2 cm).
Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vattnet och värm försiktigt under lock tills äpplena blivit lite mjuka.
Mixa äpplena. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom russin, och mixa samman till en smet.
Låt vila under 10 minuter.
Klicka ut 20st på en plåt och stick in ett russin i mitten.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Låt svalna så att degen sätter sig.

Saffransbollar

För 20 st bollar behöver du följande ingredienser:

  • 100 g kokosolja
  • 20 g kokossmör
  • 3 dl havregryn eller nakenhavre som mixas till ett grövre mjöl
  • 1 krm supersalt (lika delar bergssalt, havssalt, örtsalt)
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk närodlad honung
  • Kokosmjöl att rulla i

Börja med att mixa havre till ett grövre mjöl.
Smält varsamt kokosolja och kokossmör i en kastrull.
Blanda sedan allt, utom kokosmjöl, i en mixer.
Ställ svalt tills massan går att rulla.
Rulla ca 20 bollar, gärna i olika storlekar som bjuder in till en kommentar. Då kan du svara; Javisst, de är unika och hemgjorda 😊
Rulla runt dem i kokosmjöl.

Värmande Kycklingsoppa

För 4 portioner behöver du följande ingredienser:

  • 450 gram Reko kycklinglårfilé
  • 2 ekologiska gula lökar, skalade och hackade (jag gillar lite större bitar)
  • 2 klyftor av ekologisk vitlök, hackad
  • 2st gröna paprikor, i bitar 
  • 1-3st chilifrukter, hackade (prova dig fram till rätt hetta för dig, lite i taget)
  • 390 gram ekologiska krossade tomater
  • 2.5 liter ekologisk kycklingbuljong
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 1,5 tsk ekologiskt paprikapulver
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 3,5 dl morötter i slantar
  • 3,5 dl vitkål i skurna bitar
  • 4,5 dl broccoli i bitar (använd hela, även stammen)
  • 1 stor avokado i tärningar
  • Supersalt och peppar för avsmakning
  • Ghee att steka i

Carobrutor

För 16 st rutor behöver du följande ingredienser:

  • 5 dl solrosfröer
  • 0,5 tsk havssalt eller bergssalt
  • 9 st medjodadlar
  • 1,5 dl kokosolja
  • 1,5 dl carobpulver

Börja med att mixa fröerna tillsammans med saltet. Tillsätt sedan urkärnade dadlar och mixa till en smet.
Platta ut smeten (mellan två bakplåtspapper) till en tjocklek på ca 2cm. Lägg i frysen en stund så att du får en sval yta.
Smält varsamt kokosoljan och blanda därefter i carobpulvret. Ta ut plattan från frysen och häll över carobblandningen som nu stelnar lätt av den svala ytan. Skär plattan i 16 bitar.
Provsmaka!

Carobpulver kan köpas på Bodystore.com

Salta och peppra båda sidor av kycklinglårfiléerna.
Använd en stor gryta, ca 8 liter. Stek kycklinglårfiléerna, båda sidorna, på medelvärme i ghee, ca 2 min på varje sida. Lägg filéerna till sidan.
Använd samma gryta och stek hackad lök och vitlök tills de är mjuka.
Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar.
Lägg tillbaka de stekta kycklinglårfiléerna i grytan och tillsätt grön paprika, krossade tomater, kycklingbuljong, alla kryddor och en tesked supersalt.
Tillsätt hackad chili efter smak.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter tills kycklinglårfiléerna är genomklara.
Smaka av styrkan och tillsätt ev. mer chili.
Tillsätt den skurna vitkålen och morotsslantarna. Fortsätt att sjuda för att mjuka upp vitkålen och morötterna.
Tillsätt till sist broccolin och smaka av med salt och peppar.
Servera varm med en rejäl mängd tärnad avokado på toppen.

Varukorg